Hoe vertel je aan de kinderen dat jullie gaan scheiden?

Hoe vertel je het de kinderen?

Op de website van villapinedo.nl kun je heel veel informatie vinden over de begeleiding en ondersteuning aan kinderen die te maken hebben met echtscheiding. De onderstaande stappen worden door hen aanbevolen:

kinderen echtscheiding
1. Eerst definitief besluit

Vertel het pas aan de kinderen als jullie definitief hebben besloten om te gaan scheiden.
Voor kinderen is dat vaak een onverwachte gebeurtenis die een grote impact op hun leven zal hebben. Zorg daarom dat er zoveel mogelijk duidelijkheid is.

2. Bereid samen goed voor

Voor kinderen is het moment dat hun ouders vertelden over de scheiding vaak het moment waarop hun leven voorgoed veranderde. Zorg samen met uw (ex-)partner voor een goede voorbereiding en duidelijke afspraken: wie gaat waar wonen, gaat er iemand verhuizen, blijven de kinderen in hun huidige huis wonen enzovoort.

3. Vertel het samen

Vertel het de kinderen samen. Zo voelen jullie kinderen dat het besluit door jullie samen is genomen en dat geen van beide ouders meer verantwoordelijk is voor de scheiding dan de ander. Het is daarnaast ook belangrijk dat je je kind niet het gevoel geeft dat hij/zij een partij moet kiezen. Ook al had een van jullie de scheiding liever niet gewild of zijn jullie boos op elkaar, laat dit niet merken aan de kinderen. Voor hen is een goede relatie met jullie allebei van groot belang.

4. Het kind heeft geen schuld

Vertel dat het niet hun schuld is! Kinderen zijn vaak geneigd om de oorzaak van de scheiding bij zichzelf te zoeken. Benadruk daarom tijdens het gesprek dat de scheiding absoluut niet hun schuld is. Leg hen uit dat zij niks aan de situatie kunnen doen, maar dat het iets is tussen jullie als ouders. Blijf dit ook in volgende gesprekken herhalen.

5. Houd vast aan gewoonten

Houd vast aan gewoonten. Zorg ervoor dat de gezinssituatie zoveel mogelijk hetzelfde blijft, ook al vertrekt een van jullie. Houd vast aan eet- en slaapgewoonten en schoolritmes. Een vertrouwde omgeving zorgt namelijk voor een veilig en zeker gevoel bij de kinderen.

6. Praat nooit negatief over elkaar

Praat nooit negatief over elkaar. Misschien zijn jullie boos op elkaar of voeren andere negatieve emoties de boventoon. Praat hier dan vooral met volwassenen over en zorg dat de kinderen er niets van merken. Wat zich tussen jullie heeft afgespeeld is immers een zaak tussen jullie twee. Het is voor de kinderen erg verwarrend om negatieve dingen over (één van) hun ouders te horen. Ook na de scheiding is het heel belangrijk dat kinderen met beide ouders een goede relatie houden. Blijf daarom neutraal.

7. Blijf op je kind letten

Let er goed op hoe het met de kinderen gaat. Een scheiding vertellen aan je kind is een ingrijpende gebeurtenis. Veranderingen zijn moeilijk en elk kind gaat hier op zijn/haar eigen manier mee om. Maak de scheiding daarom bespreekbaar, maar dring het niet op. Blijf letten hoe het gaat met je kind. Is je kind erg stil?  Zoek dan contact en bespreek hoe je hem/haar kunt helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *